10 Ushqime për dhëmb të shëndetshëm

Ja disa ushqime të cilat ju ndihmojnë për dhëmb të shëndetshëm:

 1. Karota: Karotat janë të pasura me vitaminë A dhe fiber, të cilat ndihmojnë në shëndetin e dhembeve dhe në shërimin e dëmtimit të dhëmbëve. Përveç kësaj, karotat stimulojnë prodhimin e salivës, e cila ndihmon në luftimin e baktereve në gojë dhe ju ndihmon në dhëmb të shëndetshëm.
 2. Pjeshka: Pjeshkat janë të pasura me kalcium, proteinë dhe vitaminë D, të cilat janë të nevojshme për rritjen dhe fuqizimin e dhembeve. Pjeshkat mund të ndihmojnë në rritjen e fortësisë së dhembeve dhe në mbrojtjen e tyre nga kariesi.
 3. Qumështi: Qumështi është një burim i shkëlqyeshëm i kalciumit dhe proteinave, të cilat ndihmojnë në rritjen dhe mbrojtjen e dhembeve. Nëse konsumohet me përshtatje, qumështi mund të ndihmojë në reduktimin e baktereve në gojë dhe në shërimin e dëmtimit të dhëmbëve.
 4. Brokoli: Brokoli është i pasur me vitaminë C, që është e rëndësishme për shëndetin e dhembeve dhe i ndihmon ato të mbrohen nga infeksionet. Përveç kësaj, brokoli është i pasur me kalcium dhe fosfor, të cilat ndihmojnë në rritjen dhe mbrojtjen e dhembeve.
 5. Llogarica: Llogarica është një burim i mirë i kalciumit dhe vitaminës A, të cilat janë të rëndësishme për rritjen dhe fuqizimin e dhembeve. Përveç kësaj, llogarica mund të ndihmojë në rritjen e prodhimit të salivës dhe në reduktimin e baktereve në gojë.
 6. Portokalli: Portokallët janë të pasur me vitaminë C, që ndihmon në mbrojtjen e dhembeve nga infeksionet dhe ndihmon në shërimin e dëmtimit të dhëmbëve. Përveç kësaj, portokallët janë të pasur me kalcium dhe fosfor, të cilat ndihmojnë në rritjen dhe fuqizimin e dhembeve.
 7. Sallatë: Sallata është një burim i mirë i vitaminës C, të cilat ndihmojnë në mbrojtjen e dhembeve nga infeksionet. Përveç kësaj, sallata mund të ndihmojë në rritjen e prodhimit të kalciumit.
 8. Çaji jeshil (Green tea) – Çaji jeshil është një burim i shkëlqyeshëm antioksidantësh, që ndihmojnë në luftimin e inflamacionit në dhëmbë.
  Përveç kësaj, ai gjithashtu përmban katekinat që parandalojnë rritjen e baktereve në gojë dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e karies dhe inflamacionit të gingivës.
 9. Arra (Almonds) – Arrat janë një burim i shkëlqyeshëm i kalciumit dhe vitaminës D, të cilat ndihmojnë në ruajtjen e fortësisë së dhëmbëve dhe kockave. Ata gjithashtu përmbajnë proteinë dhe fibra që ndihmojnë në mbajtjen e dhëmbëve të shëndetshëm dhe të fortë.
 10. Peshku (Fish) – Peshku si salmoni, skuqja dhe sardina janë një burim i shkëlqyeshëm i acideve yndyrore Omega-3, të cilat ndihmojnë në zvogëlimin e inflamacionit në gojë dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e karies dhe inflamacionit të gingivës.

Në përfundim, duke konsumuar ushqimet e duhura, mund të ndihmojmë në mbajtjen e dhëmbëve të shëndet