Këshilla nga stomatologu Bekim Kurshumlia

Siç e dimë, kujdesi i rregullt për dhëmbët është shumë i rëndësishëm për shëndetin tonë. Në Kosovë, si në shumë vende të tjera, kujdesi i dhëmbëve është një pjesë e rëndësishme e kujdesit të përgjithshëm shëndetësor. Por si mund të sigurohemi që po bëjmë atë që duhet për të ruajtur dhëmbët e shëndetshëm? Për të gjetur përgjigjen, ne kemi biseduar me stomatologun Bekim Kurshumlia në Gjakovë.

Në vazhdim, do të shikojmë disa këshilla të rëndësishme nga Dr. Kurshumlia për të ruajtur dhëmbët e shëndetshëm.

  1. Pastë e dhëmbëve dhe fërkimi i dhëmbëve – Siç e dimë, pastat e dhëmbëve janë një pjesë e rëndësishme e kujdesit të përgjithshëm për dhëmbët. Por si mund të sigurohemi që po përdorim pastën e dhëmbëve të duhur dhe që po fërkojmë dhëmbët siç duhet? Dr. Kurshumlia na tregon se është e rëndësishme të përdorni një pastë të dhëmbëve që ka flour në përmbajtjen e saj, pasi flouri ndihmon në ruajtjen e së shëndetshmes së dëmtimeve të dhëmbëve. Gjithashtu, është e rëndësishme të fërkojmë dhëmbët për rreth 2-3 minuta, duke u siguruar që të fërkojmë të gjitha pjesët e gojës.
  2. Fërkimi me fill – Përveç pastës së dhëmbëve, Dr. Kurshumlia na këshillon të përdorim një fill të dhëmbëve për të fërkuar mes dhëmbëve. Ky është një mënyrë e mirë për të eliminuar bakteret dhe pllakën mes dhëmbëve,

kjo është një mënyrë e mirë për të eliminuar bakteret dhe pllakën mes dhëmbëve, veçanërisht ato që nuk janë arritur nga fërkimi i zakonshëm me pastë. Përdorimi i një fill dënti mund të ndihmojë në parandalimin e karies dhe në mbajtjen e dhëmbëve të shëndetshëm.

  1. Uji dhe ushqimi i shëndetshëm – Uji është një pjesë e rëndësishme e kujdesit të përgjithshëm shëndetësor dhe kjo nuk është ndryshe për shëndetin e dhëmbëve. Dr. Kurshumlia na këshillon të pini mjaftueshëm ujë në mënyrë që të ndihmoheni në zbutjen e pllakës dhe për të parandaluar kariesinë. Gjithashtu, është e rëndësishme të hani një dietë të shëndetshme që përmban fruta dhe perime të freskëta dhe kufizuar sasinë e sheqerit dhe ushqimeve të përpunuara.
  2. Kontrolli i rregullt i dhëmbëve – Si me shumicën e gjërave të tjera në jetë, parandalimi është më i miri. Dr. Kurshumlia na këshillon që të vizitojmë dentistin tonë për të bërë një kontroll të rregullt të dhëmbëve dhe parandaluar dëmtimin e mundshëm të dhëmbëve. Nëse keni një histori të rrezikut për kariesinë ose ndonjë problem tjetër të dhëmbëve, ju mund të kërkoni që të vizitoni stomatologun tuaj më shpesh.
  3. Përdorimi i mbrojtjes së dhëmbëve – Nëse keni aktivitete sportive që kërkojnë kontakt fizik, si basketboll, futboll, apo hokej, këshillohet të përdorni një mbrojtës dhëmbësh për të mbrojtur dhëmbët nga goditjet e mundshme dhe dëmtimet. Nëse jeni në rrezik për grindje në gjumë, mund të përdorni një guard gjumi për të mbrojtur dhëmbët nga dëmtimi.

Këto janë disa nga këshillat e rëndësishme që stomatologu Bekim Kurshumlia na këshillon për të ruajtur dhëmbët e shëndetshëm në Kosovë.